Lotus Çiçeği Anlamı

Lotus Çiçeği Anlamı

10/07/2020 6 Yazar: Ezgi E.

Çiçeklerin güzelliklerinden, görünümlerinden ve eşsiz kokularından ziyade sembolik anlamları da vardır. Bu güçlü anlamlar sanatta ve edebiyatta sembol olarak da kullanılmıştır.

Bütün çiçeklerin kendi sembolleri vardır, kültürlere, örf ve adetlere göre bu anlamlar değişiklik gösterebilir. Yaşadığınız ülkede, bölgede çiçekler kültürünüzün ve gelecek nesillere bırakacağınız mirasın izlerini taşırlar. Dini törenler, özel günler, doğum günleri, toplantılarda sıklıkla bulunan çiçekler ve çiçek aranjmanları o günün anlamını ifade eder.

Lotus çiçeği, özellikle Doğu kültürlerinde önemli bir dini sembol niteliğindedir. Doğu kültüründen yayılan Lotus çiçeği genellikle ilahi güzelliği ve ruhun saflığını anlatmak için kullanılmıştır. Dünyaya yayılan bu çiçeğe bir çok kişi hayranlık duymaktadır.

Lotus Çiçeğinin Özellikleri

Lotus çiçekleri suda yetişen çiçeklerdir. Nilüfer çiçeği ile çok benzerler. Evinizde yada bahçeniz de lotus çiçeği bakmak istiyorsanız küçük bir göle sahip olmalısınız. Ya da büyük bir saksı da seçebilirsiniz. İlkbahar yada sonbaharda dikilmesi gereken bir çiçektir. Sulanmasına gerek duyulmayan bir çiçektir. Sıcaklık arttıkça kendileri büyüler.

Lotus çiçekleri alternatif tıpta da kullanılmaktadır. Lotus çiçeği uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları arasında yerini alır.

Lotus Çiçeğinin Sembolleri

Lotus çiçeğinin sadece güzel görünüşü yoktur, bir çok da sembolik anlamı vardır. Sabır, aydınlanma, acıdan yükselme bu sembollerden bazılarıdır. Aşağıya sizler için lotus çiçeklerinden bir kaç sembolik anlamı açıkladık.

Lotus Çiçeği Anlamı
Lotus çiçeği sembolü

Sabır

Lotus çiçeği Doğu kültürlerinde sabrın sembolüdür. İnsanlara sabretmelerini ve beklemelerini aşılamak için tapınaklarda ve dini yerlerde kullanılan bir çiçektir.

İlginizi Çekebilir  Atatürk Çiçeği

Aydınlanma

Lotus çiçeği ilahi enerji olarak kabul edilir. Lotus çiçeğini görmek insanı iyi bir şeylere yönlendirir, içlerinde huzur ve sakinlik uyandırır diye bilinir.

Tasavvuf

Lotus çiçeğini tapınaklar ve manevi değeri yüksek olan yerlerde mutlaka bulundurulan bir çiçektir. Su da büyümesi bu çiçeğin diğer çiçeklerden daha kıymetli kılınmasını sağlayan en önemli özelliğidir. Bu çiçeği gördüklerinde kalplerinde huzur hissettiklerini ifade ederler.

Günahın Saflığı

Lotus çiçeği saflığın ve masumiyetin sembolü olarak görülür. Günaha girmemiş, kötü şeylere karışılmamış şeylerin sembolüdür. Sanat ve edebiyatta bakireler ve manevi güzellikleri temsil ettiği bilinmektedir.

Kendini Tanıma

Bu çiçeğe sahip olanların inanışlarına göre; Lotus çiçeği doğu çiçeği olarak görürler ve kendilerine güvenirler. Kendilerinin özel ve önemli olduklarına inanırlar.

Acıdan Yükselme

Lotus çiçekleri suda büyüdükleri için hayatta karşınıza çıkar her şey ile mücadele edilebileceğini ve zorlukların aşılabileceğini ifade eder. Bir şeyi başarmak istiyorsanız bu sizin elinizdedir.

Doğrudan Maneviyat

Lotus çiçekleri bir çok inanışta dinin ve maneviyatın sembolü olarak kabul edilir. Bu inanışa göre Lotus çiçeği manevi dünyaya giden yol olarak görülür.

Güzellik

Lotus çiçeğinin güzel görüntüsü ve suyun içinde büyümesi onu diğer çiçeklerden ayıran özelliklerinden bir tanesidir.

Lotus Çiçeği Sembolizm

Lotus çiçeği, özellikle Doğu kültürlerinde sembolik, farklı anlamları da vardır. Budizm ve Hinduizm’de kutsal güç anlamına gelir.

Hinduizmde

Lotus Çiçeği Anlamı
Hinduizmde lotus çiçeği anlamı

Hinduizme göre Lotus çiçeği anlamı; kutsaldır ve insanda da bu kutsal ruh vardır. Vücutta bulunan yedi çakra nın yani vücudun enerji merkezlerinin; sonsuzluğun, güzelliğin, refahın, doğurganlığın, saflığın, kutsallığın ve bilginin temsili olarak kabul edilir. Lakshmi, Sarasvati ve Ganesha olarak adlandırılan Hindu tanrıçaları genellikle lotus çiçeği etrafında tasvir edilir.

Budizmde

Lotus Çiçeği Anlamı
Budizmde lotus çiçeği anlamı

Lotus çiçeği, “Sekizli Yol”un ilkelerini temsil eder. Manevi aydınlanmanın, saflığın, sadakatin ve ruhu sembolize eder. Lotus çiçeği Budistler tarafından renklerine göre faklı anlamları olduğu kabul edilmektedir. Pembe “adınlanmayı”, mavi lotus “bilgiyi”, kırmızı lotus “kalbi”, beyaz lotus “mükemmelliği” ifade etmektedir.

İlginizi Çekebilir  Diş Apsesine Ne İyi Gelir Bitkisel

Hıristiyanlıkta

Lotus çiçeği Hristiyanlıkta edebiyat alanında sembollere ve imgelere sıklıkla yer verilmiştir.

Mısırlılarda

Lotus Çiçeği Anlamı
Mısırlılar Lotus çiçeği anlamı

Eski Mısırlılar Lotus çiçeğine de büyük saygı duyarlardı. Duvarlar Lotus çiçeği sembolleriyle özdeşmiştir. Mısra iki çeşit lotus çiçeği bulunmaktaydı. Beyaz ve mavi olarak. Pembe lotus çiçeği ise daha sonradan Mısır’a gelmiştir.

Mısırlılar için mavi lotus çiçeği yeniden doğuşu ifade etmektedir. Lotus çiçeği geceleri kapanır ve sabahları açar. Güneş çıktığında yapraklarını açması Lotus çiçeğini Güneş ile bağdaştırmalarına neden olmuştur.

Lotus çiçeği, Alt ve Üst Mısır’ın birleşmesini sembolize eder. Lotus çiçeği bu iki krallığın birleşmesinde önemli etken olmuştur.

Popüler Kültürde

Lotus çiçeği popüler kültürde de önemli bir sembol haline gelmiştir.Dünyanın gelişmesiyle beraber dünyanın geri kalanı lotus çiçeğinin güzelliğini görebildi. Lotus çiçekleri genellikle ev dekorasyonunda, bahçelerinde ve dövme olarak vücutlaların da taşımayı tercih etmektedirler.

Lotus Çiçeğinin Renkleri

Renkler bir çiçeğin anlamını ve ifadesini değiştirebilir. Lotus çiçeğide bir çok renge sahiptir ve bu renklerin farklı sembolleri mevcuttur.

Mavi

Lotus Çiçeği Anlamı
Mavi lotus çiçeği

Mavi renk derinliği, ilhamı, samimiyeti, güveni ve bilgeliği sembolize eder. Sakinlik ve dinlenmek için tercih edilen mavi renk lotus çiçeği yatak odalarında kullanılabilir.

Pembe

Lotus Çiçeği Anlamı
Pembe lotus çiçeği

Pembe renk, hassasiyet, romantizm, uyum, sevgi ve rahatlamayı ifade eder. Pembe lotus çiçeği Buda’nın gerçek çiçeği olarak söylenir.

Beyaz

Lotus Çiçeği Anlamı
Beyaz lotus çiçeği

Beyaz lotus çiçeği zihni temsil eder. Beyaz masumiyet,aydınlanma ve inancın yansımasıdır. Bu yüzden beyaz lotus çiçeği genellikler dini törenlerde kullanılır. kişinin ruhunun yatıştırılmasını ifade eder.

Mor

Lotus Çiçeği Anlamı
Mor lotus çiçeği

Mor renk lotus çiçeği telif, zenginlik, bilgelik, savurganlık, yaratıcılık ve haysiyeti simgeler.

Kırmızı

Lotus Çiçeği Anlamı
Kırmızı lotus çiçeği

Kırmızı lotus çiçeği sevgi ve şefkat ile ilgilidir. Kırmızı romantizmi, tutkuyu ve gücü ifade eder. Kırmızı lotus çiçeğine çok sık rastlanılmaz genellikle daha yumuşak renkleri mevcuttur.

İlginizi Çekebilir  Balkon Dekorasyonu

Siyah

Lotus Çiçeği Anlamı
Siyah lotus çiçeği

Siyah ölümün, isyanın ve gücün sembolüdür. Siyah lotus çiçeği açık renk olan lotus çiçeklerinin zıt karşılığını ifade eder. Alışılmış olan her şeye karşı isyan, saldırganlık ve sonrasında gelen ölümü ifade eder.

Lotus Çiçeği Dövmelerinin Önemi

Bir lotus çiçeği dövmesinin birçok anlamı olabilir. Lotus çiçeği dövmesi, hem kadınlar hem de erkekler için en popüler çiçek dövmelerinden biridir. Bunda sadece bitkinin güzelliği değil, aynı zamanda lotusun kutsal bir çiçek olarak görülmesi ve inancın çok ötesinde sayısız anlamı olduğu gerçeği de vardır.

Lotus Çiçeği Anlamı
Lotus çiçeği dövmesine bir örnek.

Saflık, Sadakat, Yaratıcılık ve Aydınlanma: Çamurda köklenen lotus çiçeği, yüzey yapısı nedeniyle asla kirlenmez. Kir veya sıvı basitçe yapraklardan ve çiçeklerden yuvarlanır. Bu nedenle lotus çiçeği Asya kültürlerinde saflığın, sadakatin, yaratıcılığın ve aydınlanmanın sembolü olarak kabul edilir.

Aşk ve uyum: Geçmişte lotus çiçeği sembolik gücünü dünyanın en çeşitli bölgelerine taşıdı. Örneğin Çince’de aşk ve ahenkli evlilik bağı kelimeleri eşitliklerinden dolayı lotus ile ilişkilendirilir. Lotus çiçeği bu nedenle aynı zamanda iyi bir evliliğin sembolüdür.

Din ve İlahiyat: Budist inancında nilüfer, dinin sembolüdür. Aynı zamanda insandan ilahi olana giden yolu da temsil eder.

Direnç ve Dayanıklılık: Utpala olarak da adlandırılan mavi lotus, sebat anlamına gelir. Ay’a atanır çünkü çiçeklerini sadece gün batımında açar ve sadece ay ışığında kokmaya başlar.

Mistik güç: Mor lotus çiçeği ezoterik alemdeki mistik gücü simgeliyor.

Netlik ve Mükemmellik: Pundarika olarak da adlandırılan beyaz lotus çiçeği, ruhta veya ruhsal mükemmellikte berraklık anlamına gelir. Beyaz lotus aydınlanmış Buda’ya atanmasının nedeni budur. Beyaz lotus çiçekleri bu nedenle genellikle Buda dövmeleriyle birlikte bulunur.

Güneş enerjisi: Pembe nilüfer çiçeğine Padma da denir. Mavi lotusun karşılığıdır, çünkü güneşe ve dolayısıyla güne atanmıştır. Mısır mitolojisine göre lotus çiçeği, güneşin ve yaratılışın gücünü temsil eder.

Masumiyet, Merhamet ve Tutku: Kamala olarak da adlandırılan kırmızı lotus, kalpte masumiyet ve saflığın yanı sıra sevgi, şefkat ve tutkunun sembolüdür. Özellikle kırmızı lotus çiçeği, Hindistan’daki kadın vajinasının sembolüdür.

Bitkiler hakkında daha farklı bilgiler edinmek için Doğa ve Bitkiler kategorimizi inceleyebilirsiniz.