Küpeli Çiçeği

Küpeli Çiçeği

08/07/2020 1 Yazar: Gül C.

Günlük hayatta sıkça karşımıza çıksa da bir çok kişinin adını bilmediği bir çiçekten Fuchsia dan bahsedeceğim. Evet Fuchsia deyince pek bir şey ifade etmemiş olabilir. Peki küpeli desem? Hemen hemen herkes tanır bu çiçeği. Gerçekten de küpeye benzeyen görüntüsü ile alışık olduğunuz çiçeklere  çok da benzemiyor aslında bu. Bitkinin yüze yakın çeşidi var ve Afrika da doğal ortamlarda yetişiyor. Bir kaynak bu çiçeğin tropik orta ve Güney Amerika dan geldiğini söylerken başka bazı kaynaklarda anayurdunun Meksika olduğu yazıyor.

Çok eski yıllardan beri süs bitkisi olarak hayatımıza giren bu çiçek kuru olmayan, rüzgarlı ve gölgeli ortamı sever. Balkonlar için çok uygun olduğu gibi bazı çeşitleri çok uzadığından (10-15 metre kadar) bahçe çiçeği olarak da yetiştirmekte. Bazı bölgelerde doğal olarak yetişen küpeli maalesef ülkemizdeki yaz sıcaklarından dolayı yetişemiyor. Bu yüzden çok sıcak bir bölgede yetiştirmek isterseniz rüzgar alabilecek gölgeye koymanızda ve sık sık yapraklarını fısfıslamanız da fayda var. Böylece böceklenmeyi de engellersiniz.

Küpelinin Özellikleri

Küpeli Çiçeği
Küpeli Çiçeği

Dış mekan bitkisidir. Uzun ömürlüdür. Çalı görünümünde olmakla beraber çiçekleri sarkıktır ve dalları çok narindir. Çiçeklerinin bir çok renk çeşidi vardır. Kırmızı, beyaz, mor ve pembe. Renkler tonlu olduğundan iki renk gibi görünür. O kadar canlıdır ki gerçek çiçek olduğunu anlamak zor. Eğer bakımı iyi yapılırsa her yıl çiçek açar. Bakım deyince özellikle sulama, gübreleme, güneşlendirme ve ilaçlama önemli.

İlginizi Çekebilir  Yarasa Gübresi Ne İşe Yarar?

Küpelinin Bakımı

Genç olanları soğuktan etkilenebilir ancak bitki yaşlandıkça dayanıklılığı da artar. Eğer mümkünse kışın bitkinizi içeri almanız daha garanti olacaktır. Şayet böyle bir imkan yok ise o zaman bitkinin beş derecenin altında kalmaması önemli. Güneş ışığından korur ve gölgesinde yetiştirdiğiniz bitkinin çiçeği uzun dayanır, kolay kolay dökülmez. Toprağındaki sıcak çok artış gösterdiğinde yaprakları dökülür ve köküne zarar verir.Tohum dan çoğaltmak yada çelik yapmak çok zahmetlidir ve sonuç her zaman netice vermez.

Küpeli Çiçeği
Küpeli Çiçeği Bakım İpuçları

İlk baharda saksı değişimi yapılır. Yılda bir kere değiştirmek yeterli. Saksı seçimi yaparken sarkacağını da göz önünde bulundurarak sarkıtılan saksıları tercih etmek daha doğru olur. Saksınızın drenaj deliğinin mutlaka açık olmasına dikkat edin yaksa fazla su çiçeğinize zarar verecektir. Toprağının gevşek olmasına dikkat edin. Aslında her tip toprakta yetişir, önemli olan toprağını taze tutmak. Eğer toprağı gübreli değilse ayda bir kere suyuna vitamin katmalısınız. Vitamin alırken çiçeğinize uygun olan vitamin seçin. Her bitkinin vitaminleri farklı olabiliyor. Sulama yaparken dikkat edilmesi gereken husus, yazın daha sık, kışın daha az ve kontrollü sulamaktır. Kış aylarında ayda bir kere sulama yeterli. Zaten çok su sevmediğinden bu sorun olmaz. Budama işlemi kış aylarında yapılmalı.

Küpe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Zorda olsa denemek isterseniz kenarından keseceğiniz taze bir dalı direk toprağa ekip gölge bir yerde tutun. Üç hafta sonra bitkinizin tuttuğuna emin seniz hafif güneş görebileceği bir yere koyun. Umarım başarılı olursunuz. Budama işlemi ilkbahar ve sonbaharda yapılır. Kuru dalları keserken teze dallarını da şekil vermek için budaya bilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Mide Ağrısı Nasıl Geçer

Küpelinin Hastalığı

Küpelinin başı genellikle örümcek, bit, beyaz sinek, kelebek ve tırtıllarla dertte. Ayda bir kere ilaçlama ve yapraklarını sık sık temizlemezseniz maalesef bitkiniz ölür. Uygun ilacı bulmak ve düzenli ilaçlamak size bu adı gibi, kendide güzel olan dostunuzla uzun yıllar beraber olmanızı sağlar.