Grip
13/06/2020Konu İçeriği
Mevsimsel grip virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs akciğerlerinizi ve üst solunum yollarınızı enfekte ederek ani bir yüksek sıcaklık ve genel ağrılara, baş ağrısına, halsizliğe neden olur. Belirtiler bir haftaya kadar sürebilir. Belirtileriniz düzelene kadar yatakta kalmanız gerekebilir. Grip her yaştan insanı etkiler. Bazı insanlarda grip, zatürre gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Grip Ne Kadar Ciddidir?
Grip virüsü öngörülemeyen bir virüstür. Sağlıklıysanız genellikle 7 gün içinde iyileşirsiniz. Ancak grip ciddi olabilir ve ciddi hastalıktan ölüme kadar neden olabilir.
Grip komplikasyonları arasında bronşit, pnömoni, kulak enfeksiyonları ve nadiren akut ensefalopati (beynin şişmesi) bulunur. Kronik bir tıbbi rahatsızlığınız varsa veya 65 yaş ve üzerindeyseniz, ciddi grip komplikasyonları daha olasıdır. Hamile kadınlar da grip komplikasyonları açısından yüksek risk altındadır.
İrlanda’da her yıl 200 ila 500 kişi, özellikle yaşlı insanlar gripten ölüyor. Dünyada her yıl grip 3 ila 5 milyon arasında ciddi hastalık vakasına ve 646.000 ölüme neden olmaktadır.
Grip Nasıl Yayılır?
Virüsü taşıyorsanız, öksürerek veya hapşırırken bulaştırabilirsiniz. Bu, semptomların gelişmesinden 1-2 gün önce ve semptomların ortaya çıkmasından 5 gün sonra olabilir.
Grip, tezgahlarda ve nesnelerde, özellikle düşük sıcaklıklarda ve düşük nemde hayatta kalabilir. Üzerinde virüs bulunan bir yüzeye dokunup ağzınıza, gözlerinize veya burnunuza dokunarak grip olabilirsiniz. Virüs sert bir yüzeyde 24 saate kadar ve yumuşak bir yüzeyde yaklaşık 20 dakika yaşayabilir.
Risk Grupları
- Grip, 65 yaş ve üstü kişilerde, hamile kadınlarda ve uzun süreli tıbbi durumu olanlarda daha şiddetlidir. Risk altındaki grupta olan insanları grip aşısı olması gerekir.
- 65 yaş ve üstü insanlar, hamile kadınlar, diyabet, kalp hastalığı, karaciğer, böbrek hastalığı, kanser, koah dahil kronik akciğer hastalığı veya nörolojik hastalıklar gibi uzun süreli tıbbi rahatsızlıkları olan insanlarda (yetişkinler ve çocuklar).
- Kanser hastaları dahil olmak üzere hastalık veya tedavi nedeniyle bağışıklık sistemi bozulmuş kişiler vücut kitle indeksi (VKİ) 40’ın üzerinde olan obez kişiler, down sendromlu insanlar.
- Huzurevleri ve diğer uzun süreli konaklama sakinleri, sağlık çalışanları, grip komplikasyonları açısından tıbbi risk altında olan kişilerin bakıcıları ve hane halkı ilişkilerin olanlar.
- Kümes hayvanları, su tavuğu veya domuzlarla düzenli yakın temasta olan insanlar.
Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark
Grip belirtileri ; Aniden ateş, kas ağrıları, baş ağrısı ve halsizlik ile ortaya çıkar.
Soğuk algınlığı ; Yavaş yavaş boğaz ağrısı ve tıkalı veya burun akıntısı ile başlar. Soğuk algınlığı semptomları griple karşılaştırıldığında genellikle hafiftir.