Yeni Girişimcilerin 10 Finansal Hatası

Yeni Girişimcilerin 10 Finansal Hatası

26/01/2023 1 Yazar: Tolga H.

Dürtüsel (ani) Hazırlıksız Başlangıç

Bu genellikle tüm sorunların başlıca nedenidir. Ve bu hata çoğu zaman zor düzeltilen hatalardan biridir. İşlerine yeni başlayan girişimciler genellikle mantıklarına değil, duygularına güvenerek hareket ederler: piyasayı, talebi, rakipleri analiz etmeden, hesaplamalar, tahminler ve diğer birçok hazırlık yapmadan işlerini yürütmeye çalışırlar.

Örneğin, bir kafeniz için kalabalık olmayan bir lokasyon seçmeniz veya yıllarca faaliyet gösteren, herkesin tanıdığı ve sevdiği bir rakibiniz ile yan yana bir mekan açmanız, bütçenizi hesaplamadan çalışanları işe almanız, reklam başlatmanız, tedarikçilerden ürünleri satın almanız gibi iyice planlanmayan eylemler için sonuç olarak, kolayca iflasa davetiye hazırlamaktadır.

Raporlama İhlali

Raporlama ihlali özellikle girişimcinin yönetim ve muhasebe ile uğraştığı ve çok sayıda ödemesi olan (örneğin, dükkanlar, çamaşırhaneler) küçük şirketler için geçerlidir.

Bu tür şirketlerde tembellik veya zaman yetersizliğinden dolayı finansal kayıtlar detaylandırılmadan tutulmaktadır. Örneğin, tam olarak ne olduğu ve nereden geldiğine dair ayrıntılar yazılmadan yalnızca günlük gelir kaydedilir. Bu durumda bir girişimci, alınması gereken ve gerekmeyen ürünlerin listesini çıkarmakta zorluk çekecektir.

Avansların Dikkatsiz Kullanımı

Örneğin, bir inşaat ekibi bir kır evinin inşası için %10 avans aldı. Bu yüklü bir miktar olmasına rağmen, girişimci onu hemen harcamaya karar vermiştir: tadilatı daha hızlı tamamlamak için başka bir sıvacı ve bir tesisatçı alarak ve ayrıca ağır olan ekipmanı taşımak için bir minibüs satın almıştır.

Ancak müşteri aniden fikrini değiştirip ön ödemenin geri verilmesini ister, bazı durumlarda avans iade edilir (anlaşma koşullarına bağlı olarak). Dolayısıyla, şirket zor bir duruma düşmüş: işe alınan iki çalışan ve satın alınan bir minibüs yüzünden iade edilmesi gereken meblağ artık harcanmıştır.

İlginizi Çekebilir  Hurda Nedir ve Çeşitlileri Nelerdir ?

Avansın iade edilmemesi durumunda bile, müşterinin siparişini iptal ettirmesi şirketinizi zarara uğratabilir. Örneğin, yeni çalışanlarınızla üç aylık bir sözleşme yapmış ve şimdi iptal edilen bir sipariş yüzünden sözleşme şartlarını yerine getirmeniz için onlara sebepsiz yere maaş ödeme sorumluluğu bulunmaktadır.

Gereksiz Büyüme

Genişleme ve büyüme şirketiniz için her zaman gerekli değildir. Oldukça sık yapılan bir büyüme, şirketinizi zarara uğratabilir.

Bir örnek ile gösterelim.

Küçük kârlı bir fırının sahibi pişmiş ekmek ve küçük ekmeklerin miktarını ve çeşitliliğini artırarak genişlemeye karar vermiştir. Bunu yapmak için iki fırıncı daha işe alır ve daha güçlü ve pahalı ekipman satın alır, ayrıca teslimat ve kurulum için ödeme yapar.

Ama sonra müşterilerinin yeni ürünleriyle ilgilenmediğini ve yalnızca daha önce olanları satın aldıkları fark edilir. Satışlar artmıştır ancak ekipman ve iki çalışana daha yapılan masrafları karşılamaya yeterli değildir. Ve fırın sahibi, kâr elde edeceğine kayba uğramıştır.

İşinizi genişletmeden önce, kârı gerçekten artırıp artırmayacağını anlamanız gerekir.

Masraf Takviminin Olmaması

Ortağınız sizi arayıp, tedarikçinizin, büyük miktarda mal satın almanız durumunda %10 indirim teklif ettiğini söyledi. Bu sadece önümüzdeki birkaç saat içinde geçerlidir, çünkü tedarikçi yeni bir depo kiraladı ve eski depodan malların taşınması için ödeme yapmak istemiyor, bu yüzden hızlı bir şekilde satmaya karar vermiştir.

Girişimci memnuniyetle bunu kabul eder: büyük bir partide %10 tasarruf kar elde etmek çok iyi bir fikirdir! Ayrıca, düşünecek zaman yok: bu koşullar altında tedarikçiden gelen mallar gecikmemeli, çünkü rakipler daha hızlı davranabilir.

Ama sonra büyük bir masraftan dolayı birkaç gün sonra maaşları ödeyecek ya da bir ofis kiralayacak yeterli parası olmadığı ortaya çıkar.

Bu nedenle, önceden bilinen tüm harcamalar (ödeme tutarları ve tarihleri) plana dahil edilmelidir. Ve daha da iyisi; onlar için hemen bütçe oluşturun veya bazı masrafları önceden ödeyin (örneğin,ofis kira masrafları).

İlginizi Çekebilir  Futbol & Spor Giyim

Bir Başkasına Ait Paraların Kullanılması

Krediler ve yatırımcıların parası, kişisel fonları yeterli olmayan bir işletmenin büyümesini veya başlatılmasını sağlayabilir. Ancak öte yandan, girişimci borcunu faiziyle geri ödemek zorundadır. Ödemeler belirli tarihlerde yapılmalıdır. İstikrarlı ve düzenli gelir sağlayan bir iş sayesinde geri ödemede bir sorun olmayacaktır. Ancak bir sorun çıkması durumunda, iade edilebilecek bir para kalmamış olabilir. Bu nedenle ek faiz alınabilir ve uzun süreli gecikme durumunda şirket mülkten mahrum edilebilir ve bu olmadan çalışmaya devam etmek mümkün olamaz.

Sonuç: Ödünç alınan fonlar minimum bir süre için minimum miktarda alınmalıdır.

Gereksiz Yenilikler

Pahalı modern ekipman veya yazılım her zaman gerekli değildir.

Küçük ölçekli basit bir işten bahsediyorsak, her şeyi iyice hesaplamanız gerekir: Daha pahalı olanlar için yeterli paranız olsa bile, daha basit ve daha ucuz olanlarla işi yürütmeniz mümkün müdür? Sonuçta, daha basit ekipman satın almak, işinizi zamanla genişletip yapabileceklerinizi anlamak, tam tersinin olmasından daha iyidir: pahalı ekipmana yatırım yapıp ardından tüm gücünün veya tüm işlevselliğinin gerekli olmadığını anlamanız sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Kişisel Paranız İle Şirket Parasını Karıştırılması

Bu hata, genellikle sıkıcı defter tutma işine dalmaktan hoşlanmayan dürtüsel girişimciler tarafından yapılır. Bir spor motosikleti mi istediniz? Kasadan birkaç bin dolar alıp, bir spor motosiklet satın aldınız. Canınız tatile gitmek mi istedi? Kasadan aynı şekilde parayı alıp onu yapabilirsiniz.

Bu, hesaptaki paranın kesinlikle boş olduğunu ve hiçbir şey için gerekli olmayacağını kesin olarak bilen bir girişimci tarafından yapılabilir. Ama bazen bu konulardan fazla anlamayan bir girişimci hesap yapmadan kendi harcamaları için kasadan para alabilir. Sonra, ekipmanı yükseltmek, fiyatı artan hammaddeleri satın almak, yeni ve güçlü bir rakibini geçme ihtiyacıyla reklamları artırmak için yeterli miktarda para kalmadığı ortaya çıkabilir.

İlginizi Çekebilir  Aynı Gün ve Yerinde Fakir Süpürge Tamiri : 444 88 48

Bu nedenle zaten dolaşımda veya şirket hesabında büyük miktarlar olsa bile, bu harcamaların ileride zarar görmemesi için oradan para alınmaması gerekir.

Acil Durum Rezervin Olmaması

Öngörülemeyen iş durumları her an ortaya çıkabilir. Politik durumun değişmesi ve elektrik ve yakıt fiyatlarının yükselmesi, tedarikçinin piyasadan ayrılması ve kalan rakibin durumdan yararlanarak fiyatları %20 oranında artırması, önemli bir çalışanınız işten ayrılır ve acil bir uzman aramanız gerekebilir, ekipmanının bozulması durumunda, onarıma ihtiyaç duyacağınız gibi durumlar oluşabilir. Böyle durumlar para gerektirir. Bir işletmenin rezervi varsa, zor bir dönemi atlatır ve faaliyetine devam eder.

Rezerviniz yoksa, herhangi bir sorun kritik hale gelebilir. En iyi ihtimalle, borç olarak alınan para kullanılarak sorun çözülebilir.

Aşırı Tasarruf İşinizi Bozabilir

Tasarruf her zaman iyi değildir. Bazen para harcama isteksizliğiniz (büyük paralar bile) bir işinizi olumsuz etkileyebilir.

Bir örneğe bakalım.

İnşaatçılardan oluşan bir ekip duvarları elle sıvarlar. Bu nedenle bir daireyi sıvamaları 5 gün sürer ve ekipte iki sıvacı çalışır. Bir ayda 4-5’ten fazla sipariş almayı başaramazlar, çünkü fiziksel olarak daha fazlasını yapacak zamanları yoktur. Ancak aynı zamanda hizmetlerine talep bulunmaktadır ve yeterli zaman olsaydı daha fazla müşteri çekmek mümkün olabilirdi. Bu şirket elemanları duvarları boyamaya göndermek yerine bir sıva istasyonu almak için 5-10 bin euro harcarsa, 3-4 kat daha hızlı iş yapmış olacaktır. Ayrıca, işin kalitesi artmış ve malzeme maliyeti düşmüş olacaktır. Sonuç olarak, daha fazla sipariş almak ve tekrar geri dönecek veya şirketinizi başkalarına tavsiye edecek daha memnun müşteriler elde etmek mümkün olacaktır.

Ancak şirketin sahibi, büyük alımlar yapmaktan korktuğu için sıva istasyonunun çok pahalı olduğuna karar verir.

Finansın Temelleri Nerede Öğrenilir?

Hata yapmamak için biraz zaman ayırıp finans kursu almanız işinizi daha kolay hale getirecektir. Bu tür programları Laba Türkiye’de bulabilirsiniz. Bu site en iyi eğitim kurslarını tek bir yerde topladı. Kurs programımız yalnızca net bir sunuma ve pratikte gerçekten yararlı olan ilgili bilgilere sahip programları içerir.