Felsefesiz Yaşamak Gözü Kapalı Yaşamaktır

Felsefesiz Yaşamak Gözü Kapalı Yaşamaktır

14/01/2023 0 Yazar: Ercument

Felsefesiz yaşamak gözü kapalı yaşamaktır sözü kime aittir” sorusuyla başlayalım. Bu söz, ünlü Fransız matematikçi ve filozof Rene Descartes’e aittir.  Descartes, felsefesiz yaşamak gözü kapalı yaşamaktır sözüyle özetle şunu anlatmaya çalışmaktadır;

Hiçbir insan dünyaya kendi iradesiyle gelmese de, geldikten sonra birçok tercihte bulunabilme şansına sahiptir. Bu nedenle insanlar, bilhassa çocukluk döneminden sonra belirli bir yaşam felsefesine sahip olarak yaşarlarsa, hayatları çok daha anlamlı olacaktır. Aksi halde nehre kapılmış bir dal parçası gibi sürüklenirler.

Tam da bu nedenle, felsefesiz yaşamak gözü kapalı yaşamaktır. Oysa insan hayata gözünü açmalı. Akışına değil, dolu dolu ve bir bilinç çerçevesinde yaşamalı. Başka türlüsünü, bir hayvan veya bitkiden farklı yaşamakla ayırt etmek çok da mümkün değildir.

Yaşam ve yaşamı anlamlandırma üzerine birçok bilim adamı ve düşünür, kafa yormuş ve fikirlerini ortaya koymuştur. Yaşamı anlamlandırabilmek için illaki düşünür olmaya da gerek yoktur. İnsanın kendine bir yaşam misyonu ve felsefesi koyması yeterlidir.

Felsefesiz Yaşamak Gözü Kapalı Yaşamaktır

Peki! “Felsefesiz yaşamak gözü kapalı yaşamaktır” sözünün sahibi Descartes kimdir?

Descartes Kimdir?

René Descartes (1596-1650), modern Batı felsefesinin babası olarak kabul edilen bir Fransız filozof, matematikçi ve bilim adamıdır. Batı felsefesinin temel ilkesi haline gelen “Cogito, ergo sum” (Düşünüyorum öyleyse varım) sözüyle tanınır. Descartes, matematik ve bilim alanlarına önemli katkılarda bulundu ve eserlerinin modern felsefe, fizik ve matematiğin gelişimi üzerinde büyük etkisi oldu.

İlginizi Çekebilir  Cebire Neden İhtiyaç Duyulur?

Ayrıca sitemizden diğer eğitim konularına da bakabilirsiniz.