İçinde Melek Kavramı Geçen Deyim ve Atasözleri

İçinde Melek Kavramı Geçen Deyim ve Atasözleri

08/01/2023 0 Yazar: Ercument

Melek, İslam inancı dahil olmak üzere, Hıristiyanlık ve Yahudilik gibi birçok hak dinde varlığına inanılan nurdan yapılmış varlıklardır. Elbette bütün melekler Allah’ın emri doğrultusunda hareket eder ve kendilerine verilen görevi yerine getirir. Örneğin, Hz. Cebrail’in görevi, peygamberlere vahiy getirmektir. Hz. Azrail, bir şeyleri vesile kılarak insanların ruhunu bedeninden almakla, Münker ve Nekir adlı melekler ise, kabirde insanı sorgulamakla görevlidir. Cehennemde görevli meleklerin bir kısmı Zebani ismiyle bilinir.

Melek kavramı, birçok manevi şeyde olduğu gibi, atasözü ve deyimlerimize de sirayet etmiştir. Şimdi sizlerle, içinde melek kavramı geçen deyim ve atasözleri nelermiş, bunlara bakalım.

İçinde Melek Kavramı Geçen Deyimler

Melek Yüzlü: Yüzü çok masum ve temiz görünen insanlar için kullanılan deyimlerden biridir.
Melek Yüzlü Şeytan: İnsanlara karşı çok iyi görünen, ancak tıpkı “içi seni yakar dışı beni” deyimimizde olduğu gibi aslında çok kötü kalpli ve ikiyüzlü kimseleri tanımlamak için kullanılır.
Kanatsız Melek: Herkese yardım elini uzatan, kim olduğuna bakmaksızın insanların iyiliği için gayret eden insanlar için kullanılan deyimlerimizden biridir.

İçinde Melek Kavramı Geçen Deyim ve Atasözleri

İyilik Meleği: Yine elinden geldiğince herkese yardımcı olmak için gayret eden kimseler için kullanılan deyimlerdendir.
Melek Gibi Uyumak: Uyurken çok masum görünen kimseler için, özellikle de bebekler için kullanılır.
Melek Gibi İnsan: Çok iyi kalpli, herkese elinden geldiğince yardım etmeye çalışan kimseler için kullanılır.
Melek Yavrum: Bütün annelerin gözünde bebekleri ve çocukları melektir. Çünkü anne baba olmak, çocuklarına hep iyi gözle ve olumlu bir pencereden bakmayı gerektirir. Bu nedenle ağırlıklı olarak annelerin kullandığı bir deyimdir.

İlginizi Çekebilir  Yeşil Hangi Renklerden Oluşur ?

İçinde Melek Kavramı Geçen Atasözleri

Az harcarsan olursun melek, çok harcarsan olursun helek.
Kötü huylu kimsenin çocuğu melek huylu olmaz.
Az uyku, az yemek insanı eder melek. Çok uyku, çok yemek insanı eder helek.

Görüldüğü gibi, içinde melek kavramı geçen deyim ve atasözleri daha çok insanların olumlu ve güzel yönlerini ifade etmek için kullanılmaktadır. Tam tersi kavramlar ise (şeytan gibi) kötü kalpli ve kötülükten beslenen insanları anlatırken kullanılır.

Ayrıca konuyla ilgili, “Meleklere İmanın Davranışlarımız Üzerinde Ne Gibi Olumlu Etkileri Vardır” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.