Bebekler Ellerini Neden Emer?

Bebekler Ellerini Neden Emer?

28/03/2022 0 Yazar: Ercument

Bebeklerin elini emmesinin nedenleri nelerdir? Bebeğin elini emmesi riskli midir? “Bebeğim elini emiyor, ne yapmalıyım? Bebeğim elini ağzından çıkarmıyor. Bebeğimi elini emmekten nasıl vazgeçirebilirim?”

Bebekleri sık sık parmaklarını emerken görürüz. Bebeklerin elini emmesi, sanki bebek olmanın önemli bir parçası gibidir. Ama ya bebeğiniz tüm elini, yumruğunu veya bütün parmaklarını emiyorsa; bu normal midir?

Cevap: Evet!

Bir bebeğin yaptığı hemen her şey temelde bir iletişim şeklidir. Bu nedenle, bebeğiniz elini uzun süre emiyorsa, muhtemelen size bir şey söylemeye çalışıyordur.

Peki! Söylemeye çalıştığı şey ne olabilir?

Bebekler Elini Neden Emer?

Bebeğinizin neden ellerini emdiğini anlamak için tabiri caizse biraz dedektiflik yapmanız gerekecek. Çünkü bebeğin elini emmesinin sebebi, kaç yaşında olduklarına ve hangi gelişim aşamalarından geçtiklerine bağlı olarak değişir. İşte bebeklerin elini emmesinin başlıca nedenleri;

Bebekler Ellerini Neden Emer?

1-) Açlık

Yenidoğan bir bebek elini emiyorsa, size aç olduğunu anlatmaya çalışıyor olabilir. Bir düşünün; ne zaman bir biberon veya meme emseler, beslenirler. Bebek içgüdüsel olarak yaptığı emme hareketiyle aç olduğunu anlatır.

Bebeğinizin açlık belirtilerini ağız hareketlerinden anlayabilirsiniz. Bebeklerin elini emmesi, dudaklarını şapırdatması, ağzını açıp kapatması çoğu zaman aç olduklarına işarettir.

2-) Kendini Yatıştırmak

Peki! Bebeğiniz yeni doyurduğunuz halde elini emiyorsa! Elbette bebeklerin elini emmesi illaki açlık belirtisi olmayabilir.

İlginizi Çekebilir  Okul Öncesi Oyunlar

Bebekler elini bazen de kendini yatıştırmak için emer. Küçük bebekler genellikle memede veya biberonda uyuyakalırlar. Bu nedenle emme refleksini uykunun ilk aşamalarıyla ilişkilendirirler. Bu yüzden rahatlamalarına ve gevşemelerine yardımcı olması için ellerini emebilirler.

Daha büyük bebeklerin (7 ila 8 ay aralığında) aynı nedenden dolayı ellerini veya parmaklarını emdiğini de görebilirsiniz: Bu onları rahatlatır ve bebeklere sakinleştirici bir his verir.

Bebeğinizin stresli zamanlarda elini emdiğini fark ederseniz, (mesela yeni insanlarla tanıştığında veya kendini kötü hissettiğinde) bu muhtemelen kendi kendini yatıştırmak için yaptığı bir harekettir. Yani elini emen bebek, stres yaşıyor olabilir.

3-) Diş Çıkarma

Çoğu bebek diş çıkarmaya 4 ila 7 ay arasında başlar. Bu dönemdeki bebeklerin elini emmesi, yumruklarını ve parmaklarını ağzına sokması, diş çıkartırken ağızlarında oluşan kaşınma hissinden kaynaklanabilir.

Diş etleri ağrıyan ve bu ağrıyan noktalara bir şey sürtme ihtiyacı hisseden bebeklerin elini emmesi normaldir.

Bebeğiniz çok fazla salya akıtıyorsa, normalden daha sinirli davranıyorsa, uykusundan daha sık uyanıyorsa, muhtemelen diş çıkarıyordur. Çok geçmiş olsun! Çünkü bebek büyütmenin en zor aşamalarından birindesiniz.

4-) Keşif

Bir yetişkin için ellerin bir tür eğlence kaynağı olması garip gelebilir. Ancak küçük bir bebek için (2 veya 3 aylık), eller inanılmaz derecede büyüleyicidir. Ve daha da büyüleyici olan nedir biliyor musunuz? Onları kontrol edebileceğini fark etmesidir!

Bebekler ellerinin varlığını 2-3 aylıkken kavrar. Eline bir şey alıp sallayabileceğini, bir şeyleri tutabileceğini bu aylarda öğrenir.

Ayrıca duyularını da bu dönemde keşfetmeye başlarlar. Farklı şeylerin farklı tatları, dokuları ve sıcaklıkları olduğunu öğrenirler. Bu nedenle bebeğin elini emmesi doğal bir reflekstir.

İlginizi Çekebilir  Çin Takvimi Cinsiyet Hesaplama

5-) Can Sıkıntısı

Yenidoğan bebeklerin bir günü, beslenme, kaka yapma, ağlama ve uyuma ile geçer. Bebek büyüdükçe uykuda geçirdiği zaman dilimi azalır. Bu defa da ortaya can sıkıntısı çıkar.

Bebekler, annesinin kucağında, beşiğinde, yürütecinde, koltukta vb. biraz fazla zaman geçirdiğinde sıkılmaya başlayabilir. Sizinleyken de, sizden ayrı kaldıklarında da can sıkıntısı yaşarlar.

Bu nedenle bebeklerin elini emmesi, bulundukları ortamdan sıkıldıklarının bir emaresi olabilir.

Bebekler Ellerini Neden Emer?

Bebeklerin Elini Emmesi Ne Gibi Riskler İçerir?

Bebeklerin elini veya parmaklarını emmesinde doğal olarak yanlış veya kötü bir şey yoktur. Ancak aşağıdakilerden emin olmalısınız;

Bebeğinizin elleri temiz mi?
Herhangi bir acı veya rahatsızlık yaşıyorlar mı?
Bulundukları ortam güvenli ve rahat mı?

Bazı insanlar, bebeklerinin parmak veya el emmesinin ağız gelişimini etkileyeceğinden endişe eder. Elini emen bebeğin, yukarıdaki koşullardan emin olunduğunda herhangi bir sağlık sorunu yaşaması söz konusu olmayacaktır.

Bebeklerin ellerini emmesi, bebek 4 yaşına geldiği halde devam ediyorsa bundan vazgeçirmeye başlamanın vakti gelmiş demektir. 4 yaşına kadar ellerini emmelerinde genellikle bir sakınca yoktur.

Bebeklerin Elini Emmesi Durumunda Neler Yapılabilir?

Bebeğiniz elini emerken pek bir şey yapmanıza gerek yoktur. Tabi bu eğer açlık işaretiyse onu beslemek dışında! Başta da söylediğimiz gibi; bebeklerin elini emmesi bir sözsüz iletişim biçimidir. Bu yüzden nasıl tepki vereceğiniz, bebeğinizin size verdiği mesaja bağlıdır. Bu mesaj, çok büyük ihtimalle yukarıda sırladığımız 5 mesajdan biridir.

Bebeklerin ellerini keşfettiği dönemde, yataklarında ve etraflarında kendilerine zarar verecek şeyler bulundurmamak önemlidir. Çünkü bir şeyleri kapmak için uzanmaları, bir sonraki gelişim aşamalarından biridir. Bu aynı zamanda onları çıngıraklar, yumuşak oyuncaklar ve bez kitaplar gibi eğlenceli, duyusal gelişimini destekleyecek oyuncaklarla tanıştırmak için en uygun zamandır.

İlginizi Çekebilir  Hamilelikte Folik Asit Kullanılmazsa Ne Olur ?

Bebeğiniz diş çıkarma ağrısı nedeniyle elini emiyorsa, ona diş çıkarma oyuncağı, soğuk bez veya soğuk yiyecekler verebilirsiniz. Ayrıca, özellikle diş çıkarma uykularını etkiliyorsa, gerektiğinde asetaminofen veya ibuprofen gibi ilaçlar verebilirsiniz. Yine de doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederim.

Kendini yatıştırmak veya can sıkıntısını gidermek için, bebeklerin elini emmesi önemli bir durum değildir. Elbette bebeğinizin sıkılmasını istemezsiniz. Bu nedenle bebeğinizin elini emme sebebini anlamaya çalışın. Kendi başına uykuya dalmakta zorlanıyor mu? Aşırı mı uyarılmış? Bulunduğu ortamdan mı sıkıldı?

Genellikle bebekler 2 ila 4 yaş arasında parmak emmeyi tamamıyla bırakır. Çok düşük bir yüzdelik dilimdeki çocuklar 4 yaşından sonra da ellerini emmeye devam eder.

Bebekler Ellerini Neden Emer?

Bebeklerin Elini Emmesi Konusunda Ne Zaman Endişelenmeliyiz?

Bebeğim elini emiyor” endişesini ne zaman ciddiye almalısınız?
Bebeğiniz okul öncesi çağa geldiği halde ellerini veya parmaklarını emiyorsa, bir uzmandan yardım almanız gerekir. Çocuğun elini emmesini 4 yaşından önce bırakmaya zorlamak doğru değildir.

4 yaşından sonra çocuğun elini emmeye devam etmesi, ağız gelişimiyle ilgili bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle bir diş doktoruyla görüşebilirsiniz.

Yenidoğan bebeğiniz sürekli ellerini emiyorsa ve bunun bir açlık işareti olduğunu düşünüyorsanız, çocuk doktorundan yardım almanız gerekebilir. Çünkü bebeğinizin sandığınız kadar anne sütü alamaması, sürekli aç kalmasına neden olabilir. Öte yandan emme refleksinde bir sorun olması da olası bir durumdur.

Özetle;

Çoğu zaman bir bebek elini, yumruğunu veya parmaklarını emdiğinde endişelenecek bir şey yoktur. Bebeklerin elini emmesi, gelişimsel olarak normal görülebilecek birkaç nedenden kaynaklanır. Çocuğunuz başparmağı veya emziği ağzında anaokuluna başlayacakmış gibi görünmüyorsa, endişelenecek bir durum yoktur. “Bebeğim elini ağzından çıkarmıyor” diye boşu boşuna kendinizi üzmeyin.

Pedagog Ercüment Eşsiz