İklim Nedir?
13/02/2022Küresel ısınma nedeniyle özellikle son yıllarda çok popüler bir hale gelen bu kavram ile bağlantılı sorunlar hepimizi düşündürüyor. Zira iklim koşullarındaki herhangi bir değişim üzerinde yaşadığımız dünyayı etkiliyor. Ancak pek çok insan tarafından bu kavramın anlamı ve önemi tam olarak bilinmiyor. Bu yüzden iklim nedir ? sorusunun yanıtına gelecek olursak…
Bu kavram çoğu zaman hava durumuyla karıştırılıyor. Hava durumu, belirli bir yerde kısa bir zaman diliminde etkili olan meteorolojik olaylardır. Hepimiz bugün hava yağmurlu ya da akşama kar yağabilir gibi tahminlerde bulunuruz. Bunlar havanın o anki durumuyla ilgili tahminlerimizdir. İklim ise geniş bir bölgede etkili olan ve çok uzun seneler boyunca değişmeyen ortalama hava koşullarıdır. Bir bölgenin iklimi hakkında konuşmak için o bölgede en az 30 yıl boyunca gözlem yapmak gerekiyor. Hatta bu kadar uzun sürelerde yapılan gözlemler bile kısa dönem için yapılan değerlendirmeler olarak kabul ediliyor.
İklim Çeşitleri Nelerdir?
Dünyamızda 3 ana iklim tipi görülür. Bunlar sıcak, soğuk ve ılıman iklimlerdir. Ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklim tipleri sıcak iklim türü içinde yer alır. Ekvatoral türde yıllık sıcaklık ortalaması yaklaşık olarak 25 derecedir. Ayrıca yılık yağış miktarı en az 2000 mm olarak belirlenir. Bitki örtüsü, yağmur ormanlarından meydana gelir. Tropikal türde ise yıllık sıcaklık farkı azdır ve yazlar yağışlı kışlar ise kuraktır. Konvensiyonel yağış hakimdir ve yıllık yağış miktarı 1000 ile 2000 mm arasında değişir. Muson tipinde yıllık sıcaklık ortalaması ekvatoral türdeki gibi yaklaşık 25 derecedir. Yoğun yağıştan ötürü bitki örtüsü orman olan muson tipinde yağışın nedeni muson rüzgarlarıdır. Son olarak çöl iklimi tipinde yıllık yağış miktarı çok düşük olup yıllık yağış miktarı 100 mm civarındadır. Bitki örtüsü susuzluğa oldukça dayanıklı olan bitkilerden oluşur. Ilıman iklim türleri ise akdeniz, okyanusal, step ve karasaldır. Akdeniz türünde yıllık sıcaklıklar 15 ile 20 derece arasında seyrederken maki adı verilen bodur ağaç türü gözlemlenir. Okyanusa tip, aynı zamanda ılıman tür olarak adlandırılır. Bu türde yıllık yağış miktarı yaklaşık 1500 mm’dir. Bitki örtüsü ise iğne yapraklı ağaçlardan oluşur. Karasal iklim tipinde ise yağışlar genellikle kışın kar şeklinde görülürken yazın yağmur şeklindedir. Yarı kurak olarak da bilinen step türde ise yıllık ve günlük sıcaklık farkları oldukça fazladır.
Kaynak: https://www.nedir-bu.com/
[…] ilgili ayrıca, “İklim Nedir?” başlıklı yazımıza da göz […]